Halmos Tamás, Kautzky László, Suba Ilona: Mítosz vagy valóság?

A metabolikus szindróma legújabb szemlélete

A metabolikus szindróma „születésnapja” 1988-ra tehető, amikor Reaven, kaliforniai kutató ismertette azt a megfigyelését, hogy számos metabolikus és keringési kóros tünet gyakran fordul elő ugyanabban az egyénben, és ezek között ok-okozati összefüggést tételezett fel. A közös kiváltó okként a szövetek inzulinrezisztenciáját jelölte meg. A szindróma a 2-es típusú cukorbetegség előszobája, nagy veszélye, hogy halmozott kockázatot jelent súlyos szív- és érrendszeri kórképek kialakulására. Az eltelt 22 év során a szindróma felfogásában jelentős változások történtek, a tünetegyüttes kialakulásában számos új patomechanizmust tételeztek fel. A teljesség igénye nélkül néhány: egyes rosszindulatú daganatok, mentális betegségek, mint depresszió, Alzheimer-kór, schizophrenia, továbbá a gyakori alvási apnoe, a nem-alkoholos zsírmáj, idült vesekárosodás. Előtérbe került az agy szabályozó szerepének zavara, evvel kapcsolatban a sorozatos stresszszituációk kiváltó szerepe. Ilyen módon e tünetegyüttes népegészségügyi jelentősége tovább növekedett. Prevalenciája a fejlett országokban különböző felmérések alapján 20 és 30% között van. Legújabban a szindrómát leírták 1-es típusú cukorbetegségben és gesztációs diabetesben is.

A szerzőhármas könyve mind a mai napig az egyetlen magyar nyelvű összefoglaló munka e témáról. A könyv eredetileg három alkalommal jelent meg a Medicina gondozásában. A hat évvel ezelőtti utolsó megjelenés óta további jelentős információk, kutatási eredmények kerültek napvilágra, a szerzők törekvése volt, hogy a mintegy harmadával bővülő ismeretanyagot a szakma elé tárják. Immár a címet is indokolt volt megváltoztatni.

A monográfia kemény, színes borítású, ábrákkal, fejezetenként elhelyezett gazdag irodalomjegyzékkel, mutatóval ellátva 18 fejezetre bontva elemzi a témát. Még az új fejezetek felsorolása is szétfeszítené egy könyvajánló kereteit, ezért a teljesség igénye nélkül néhány súlyponti témát kell megemlíteni:

  • a metabolikus szindróma patofiziológiája és kapcsolata a kardiovaszkuláris szövődményekkel;
  • a metabolikus szindrómával oki kapcsolatban álló újabb kórképek, ezen belül a különböző tumorfajták, az obezitás, az alvási apnoe, a COPD, a depresszió és a kettes típusú diabétesz kapcsolata stb.

Igen nagy haszonnal forgathatják a háziorvosok, de a szindróma összetettsége miatt tanulságos olvasmány lehet minden gyakorló orvosnak.

Az először 1995-ben megjelent könyv 4., jelentősen átdolgozott és kibővített kiadása a VII. Kelet-magyarországi Diabétesz Hétvégére (Szolnok, 2011. szeptember 29–október 1.) jelent meg.Megrendelőlap

Megrendelem* a Mítosz vagy valóság – A metabolikus szindróma legújabb szemlélete c. könyv


 

* Az ár a postázás költségeit nem tartalmazza, az átvétel alábbiakban választott módjától függően változhat. Minden megrendelésről írásos visszaigazolást küldünk.


Számlázási adatok
Megrendelő neve  
Megrendelő címe  
Telefonszáma  
E-mail címe  
Számlázási név (ha eltér)  
Számlázási cím (ha eltér)  

Átvétel módja  
 
 
Postai név  
Postacím  

A megfelelőt kérjük bejelölni.