Cukorbetegség és gyermekvállalás

Gyermekvállalás cukorbetegen, cukorbetegség a terhesség alatt

Vannak fiatal hölgyek, akik gyermekkoruk óta cukorbetegek. Évtizedekkel ezelőtt nekik nem javasolták, hogy próbálkozzanak a gyermekszüléssel, sok keserűséget és nagy hiányérzetet okozva ezzel nekik. Szerencsére sokat változott az orvostudomány, a diabéteszhez való hozzáállás, s ma már semmi akadálya annak, hogy diabéteszes hölgyek egészséges gyermeket, gyermekeket szüljenek.

És vannak hölgyek, akik nem cukorbetegek, vagy bár azok, de még nem diagnosztizálták diabéteszüket, s állapotosak lesznek. A magyar protokoll szerint minden kismamánál elvégzik a vércukorterheléses vizsgálatot, s ilyenkor kiderülhet, hogy gesztációs diabéteszes (terhességi cukorbeteg). Sok esetben elég, ha diétázik a várandósság ideje alatt, előfordul, hogy inzulint is kell adnia magának, de jó eséllyel a diabétesze szülés után elmúlik. Egy dolog marad vissza minden esetben: a kockázat, az átlagosnál nagyobb esély arra, hogy később cukorbeteggé válik.

A cukorbetegséggel így vagy úgy küzdő kismamák esetében az információ biztonságot nyújt. Ha tudják, mi miért történik, milyen veszélyekkel kell szembenézniük, milyen lehetőségeik vannak saját és kisbabájuk védelme érdekében, könnyebb a küzdelem.

A Tudomány Kiadó és a 34. éve megjelenő Diabetes magazin – a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségével együttműködésben – egy teljes kiadványt szentelt ennek a témának, hogy segítse a kismamák életét.

Akció

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé Cukorbetegség és gyermekvállalás című kiadványunkat!